Aangezien we nog steeds de drukte moeten vermijden en het liefst thuis moeten blijven, ben ik mijn foto’s maar eens opnieuw gaan bekijken. Ik heb afgelopen jaren veel geleerd, ook over hoe naar foto’s te kijken. Het fotograferen van (bewegend) water vind ik altijd nog mooi. Je kan flink spelen met de sluitertijd, kort voor het bevriezen van water, langer voor het vloeiend maken van het water.
Onderstaande foto heeft een sluitertijd van 1/800s. Ik heb scherp gesteld op de bovenkant, omdat daar met de lichtinval het effect van bevroren water het grootst is. Dit heeft onder andere te maken met de transitie van laminaire stroming naar turbulente stroming, maar dat is natuurkunde.
Er kan nog meer gespeeld worden met die korte sluitertijd, ook thuis. Ik ben bezig gegaan met druppelfotografie. Niet met een gereguleerd druppelsysteem, maar met een zakje waar ik water in heb gedaan en een klein gaatje heb geprikt met een speldje/naald. Door met een zakje te werken in plaats van direct uit de kraan heb je meer invloed op de omgeving en vallen de druppels toch wat stabieler naar beneden. Verder had ik aan twee kanten flitsers neergezet, zodat er voldoende licht aanwezig is voor de korte sluitertijd. Je kan vanuit hier nog meer effecten toevoegen, zoals het gebruiken van een andere vloeistof, kleurstof toevoegen of bijvoorbeeld kleurfilters gebruiken.
Maar zoals benoemd kan je met water ook juist de lange sluitertijd opzoeken. Dit geeft bijzondere effecten bij bijvoorbeeld zee of watervallen. Het beeld wordt er meestal wat rustiger door omdat het water veranderd in een zachte waas. Het is even goed kijken naar de juiste compositie, maar als je die hebt kan je gaan spelen met de sluitertijden. Bij korte sluitertijden heb je minder waas, maar meer details in het water. Bij langere sluitertijden krijg je wel de waas, maar heb je dus minder details. Het is ook van belang te kijken naar de omgeving van de waterval, en hoeveel licht er aanwezig is. Het diafragma en je ISO-waarde pas je hierop aan. Onderstaande foto is gemaakt bij de Fairy Pools in Schotland.
Ik geef de camera aan Masja.
Leuk, je drie verschillende waterfoto’s waarin je goed uitlegt hoe je diverse instellingen hebt gebruikt om het bewegende water vast te leggen.